logo

MED(i)RA

Napitak s medom i ružmarinskom kiselinom visokog antioksidativnog kapaciteta

Neutralizira reaktivne kisikove čestice i OKSIDATIVNI STRES

 

Medira

 • Osobito korisna za kratkoročnu antioksidacijsku zaštitu kod oksidativnog stresa i povezanih komplikacija
 • Biljni kompleksi ekstrakata ružmarina, melise, smrikve, komorača, geranija i lavande
 • Laboratorijski testirano
 • TAS/TOS Totalni antioksidativni status - Totalni oksidativni status

KISIK NAM DAJE ŽIVOT, ALI NAS I UBIJA

Oksidativni stres je stanje organizma u kojem dolazi do povećanog stvaranja izuzetno reaktivnih, slobodnih kisikovih čestica (O–). Takve čestice nazivamo „reaktivne kisikove čestice“ ili skraćeno ROS (Reactive Oxygen Species).

Kumulativni efekt multiplih promjena induciranih slobodnim radikalima (ROS) u konačnici dovodi do nepopravljivih oštećenja i stanične smrti.

Nastanku oksidativnog stresa posebno su podložne starije osobe, osobe koje boluju od nekih kroničnih bolesti, kao što su: šećerna bolest, reumatske bolesti, Alzheimerova bolest, maligne bolesti, moždani i srčani infarkt, ulcerozni colitis, Chronova bolest, Parkinsonova bolest, mišićne distrofije i žene koje uzimaju hormonsku nadomjesnu tearpiju

MED(I)RA BALANSIRA

Povećana potreba za antioksidansima javlja se i tijekom svih stanja u kojima je povećana potrošnja kisika, primjerice tijekom povećanih napora i fizičkog opterećenja kod sportaša. Pušači su također posebno ugrožena skupina budući da jedna cigareta producira nekoliko milijuna nesparenih elektorna ROS.

Antioksidansi neutraliziraju ROS - nesparene kisikove čestice ROSA - rosmarinic acid (ružmarinska kiselina) je najznačajniji prirodni antioksidans

naljepnica

Budi BEYOUTY i postani članom ROSA VITA kluba!

naljepnica

Rosa Vita

biljni kompleksi s povećanim udjelom ružmarinske kiseline - funkcionalni napitak (koncentrat)

Anti-ageing zdrava pića

 • Primjena ROSA VITA kompleksa u nutraceuticima i kozmaceuticima vezana je za sastojke koji su posebno popularni kao antioksidansi. Značajno mjesto u biljnim kompleksima ROSA VITA zauzimaju fitokemikalije podrijetlom iz mediteranskih aromatičnih i ljekovitih biljaka iz porodice Usnatica bogatih antiosidansima s potencijalnim djelovanjem na starenje (antocijani, kurkumin, flavonoidi, izoflavoni, likopen, karotenoidi, ružmarinska kiselina i drugi polifenoli). Sastojci su to koji imaju povoljno djelovanje na probavni i imunosni sustav te ometaju upalne i degenerativne procese u organizmu.
 • U njima su značajno prisutni i drugi prirodni antioksidansi – vitamini A, C i E te druge brojne fitokemikalije koje suzbijaju djelovanje slobodnih radikala (ROS). U tom procesu sudjeluju i endogeni antioksidativni sustavi organizma, poput superoksid dismutaze, katalaze i glutation peroksidaze te je stoga bitan i unos mineralnih tvari – bakra, selena i cinka, koji ulaze u sastav tih molekula, a također su prisutni u biljnim kompleksima ROSA VITA. Ipak, najviše ih karakterizira prisustvo polifenolnog spoja Ružmarinske kiseline (RA) ili ROSA te karnosolne kiseline.
 • Rosmarinic acid: Antioxidant; Photoprotection; Antimutagenic; Melanogenesis; Tyrosinase

RUŽMARINSKA KISELINA (RA)

 1. RA je važan segment antioksidativne obrane stanice (ROS balans) koju svakodnevno treba unositi hranom u odgovarajućoj količini, do 250 mg/dan (preporuka WHO); ima vrlo visok ORAC;
 2. RA stabilizira esencijalne masne kiseline (omega-3; omega-6; omega-9) koje imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože;
 3. RA je potencijalno novi antiupalni i analgetski nutrient
 4. RA ima značajan utjecaj na funkciju telomera (odgovorna za međustaničnu komunikaciju) koji su dijelovi DNA i koji štite integritet genetskog materijala i kontroliraju diobu stanice
 5. RA doprinosi djelovanju imunološkog sustava
 6. RA smanjuje rizike kod neurodegenerativnih bolesti (posebno kod AH -Alzheimerova bolest)
 7. RA kao UV zaštita pokazuje maksimalne učinke kada je testirana kroz B-karoten izbjeljivanje, DPPH sposobnost hvatanja slobodnih radikala i detoksikacijska sposobnost keliranja (detoksikacija teških metala) u koncentracijama 0,002 mg/ml
 8. RA ima značajnu zaštitnu sposobnost DNK kod izlaganja jonizirajućem zračenju
 9. RA pomaže u borbi protiv Herpes simplex virusa, te pospješuje rad srca i pluća
 10. RA inhibira oksidaciju LDL kolesterola – odgovorna je za suzbijanje oksidacije LDL-a (lipoproteina niske gustoće)
 11. RA sprečava aterosklerozu krvnih žila

ROSA VITA biljni kompleksi u potpori kozmetici kao UV protektori

 • ROSA VITA biljni kompleksi i RA pokazuju koncentracijsku ovisnost u odnosu na UV zaštitu - photoprotection (maksimalna pri 25-50 mg / l i 9 mg / l, respektivno). Ovi rezultati ukazuju na to da je ROSA VITA biljni kompleks i RA, koji se koriste u kozmetici za njegu kože, može ponuditi zaštitu protiv UVA-induciranog oksidativnog stresa, a može biti koristan kao dodatak u proizvodnji foto-dermatoloških pripravaka. Učinak ROSA VITA kompleksa u UV zaštiti povećava se ako se isti istovremeno u organizam unose i interno.
 • UVA zračenje izaziva stvaranje reaktivnih vrsta kisikovih slobodnih radikala (ROS), koji uzrokuju oksidativni stres u stanicama izloženih UV zračenju, a što dovodi do ozbiljnog staničnog oštećenja i stanične smrti, bilo od strane apoptoze ili nekroze. Jedan od pristupa zaštiti ljudske kože od štetnog djelovanja UV zračenja, a time i zadržavanja genetski predisponiranog tena pomoću biljnih spojeva je korištenje onih fitokemikalija čiji mehanizam djelovanja ima foto zaštitna svojstva, a ne samo kao fizičku prepreku UV zrakama.
 • ROSA VITA kompleksi primijenjeni u različitim aplikativnim kozmetičkim oblicima dobiveni su protustrujnom hidrosolnom ekstrakcijom biljaka iz porodice Usnatica (Labiatae), a njihov glavni sastojak su fenolne kiseline, osobito ružmarinska kiselina (RA), vrlo efikasna protiv UVA-induciranih promjena u humanoj staničnoj liniji keratinocita (HaCaT). Ljudski keratinociti koji su izloženi UVA (10-30 J / cm2) i tretirani su ekstraktom biljnog kompleksa ROSA VITA (1-75 mg / l) ili RA (0,9-18 mg / l) u trajanju od 4 sata.
 • Rezultati su takvi da ROSA VITA i RA pokazuju sposobnost da se smanji UVA-prouzročeno smanjenje životnog vijeka stanice (interakcija na telomere). ROSA VITA kompleksi i RA značajno smanjuju UVA-induciranu ROS proizvodnju, a koja se manifestira kao smanjenje unutar stanične lipidne peroksidacije, više razine ATP-a i reduciranog glutationa. Također su značajno smanjena oštećenja DNK. Osim toga, inhibirana je i UVA-inducirana aktivacija kaspaze-3.

Rosa vita j.d.o.o.

Popunite formu ispod, kako bi smo vas mogli kontaktirati povratno!